Basiscursus edelsmeden

De basiscursus edelsmeden begint met het leren bewerken van metaal. Om hier een goede start mee te maken beginnen we met een aantal opdrachten om de belangrijkste basistechnieken onder te knie te krijgen. De eerste drie oefeningen staan hieronder kort beschreven. Na deze oefeningen volgt er nog een oefening waarin we bolle vormen gaan maken. Meestal ben je ruim voor het einde van de cursus klaar met deze eerste 4 opdrachten. Daarom is er tijdens de basiscursus zeker nog tijd over om aan eigen werkstukken te werken. Je zult de cursus dan ook verlaten met een aantal leuke zelfgemaakte werkstukjes/sieraden.

 

Mijn groepen met cursisten zijn gemixt met basis- en gevorderden cursisten door elkaar. Als je namelijk eenmaal een seizoen hebt gevolgd kan je daarna in die groep blijven om ook de vervolgcursus te doen. (En sommige cursisten zitten al jaren op les omdat het gewoon erg leuk is 😊) Zo zitten verschillende niveaus bij elkaar wat de groepen leuk divers maakt naar mijn mening. 

 

Opdracht 1

De eerste opdracht van de basiscursus is een zaagoefening. Tijdens de eerste les zorg ik voor een aantal voorbeelden die uitgezaagd kunnen worden. Je mag natuurlijk ook zelf een ontwerpje bedenken om uit te zagen. Deze oefening is bedoeld om handigheid te krijgen met de zaagbeugel en het materiaal te leren kennen. In deze oefening komen diverse technieken aan bod zoals; zagen, boren, vijlen, schuren, polijsten, matteren.

Opdracht 2

Bij de tweede opdracht gaan we een 'vierkantje' maken uit 4 plaatjes messing. Bij deze oefening gaat het om netjes leren zagen en vijlen zodat de vormen perfect tegen elkaar passen. Daarnaast leer je meerdere keren solderen in 1 werkstuk. Hierbij leer je omgaan met de soldeerbrander en de verschillende soorten soldeer. Voor dit werkstuk mag je een eigen ontwerp maken. Dit kan uiteindelijk een klein object worden of bij voorbeeld een hanger. 

Opdracht 3

De derde opdracht is het maken van een ring. Hierbij heb je alle vrijheid om zelf een ontwerp te bedenken wat uitvoerbaar is met de technieken die je op dit moment beheerst. Bij deze oefening werken we meestal voor het eerst in zilver. Je leert in deze oefening hoe je een ring op maat maat maakt en netjes rond slaat. Daarnaast leer je ook hoe je de ring aan de binnen en buitenkant kunt polijsten op de polijstmachine.   Cursus informatie

Basiscursus edelsmeden

De cursus bestaat uit 12 wekelijkse lessen. Het cursusgeld bedraagt 399 euro voor 12 lessen. Het cursusgeld is inclusief een plaatje messing voor de eerste werkstukken. Daarnaast mag je gratis gebruik maken van gereedschappen, machines en de branders het zilversoldeer in mijn atelier. Overige materialen die je tijdens de cursus wilt gebruiken zijn exclusief en kan je bij mij tijdens de lessen aanschaffen of bestellen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om zilver, edelstenen, goud, goudsoldeer en bijouterieën.

 

Natuurlijk staat er koffie en thee voor jullie klaar!

 

Lesdagen en lestijden

Maandagochtend:                          9:30 -12:00 (Docent: Corina)

Maandagavond:                           19:30 - 22:00 (Docent: Corina)

Dinsdagavond:                             19:30 - 22:00 (Docent: Corina)

Woensdagavond:                         19:30 - 22:00 (Docent: Frouke)

Donderdagavond:                        19:30 - 22:00 (Docent: Frouke)

Vrijdagochtend:                              9:30 - 12:00 (Docent: Corina)

Vrijdagmiddag:                             14:00 - 16:30 (Docent: Corina)

Woensdagmiddag:                        13:30 - 16:00 (Deze les is 1x per maand, voorkeur voor gevorderden) (Docent: Corina)

 

De nieuwe cursussen starten weer vanaf eind augustus 2024.

 

Omdat mijn cursusgroepen op dit moment vol zitten werk ik met een wachtlijst. Zodra er een plekje vrij komt bij een groep plaats ik hier een nieuwe cursist van de wachtlijst op. Wil je deelnemen aan de cursus meld je dan alvast aan voor de wachtlijst en ik hou je op de hoogte over nieuwe beschikbare plekken bij de cursus edelsmeden.

 

 

Vragen? neem gerust contact met me op.