zeeuwse sieraden

 

Een prachtig traditioneel knoopje verwerkt in stijlvolle sieraden!

 

In deze collectie heb ik het Zeeuwse knoopje verwerkt tot mooie fijne sieraden. Het ontwerp van de Zeelandse knoop is fijntjes opgebouwd met prachtige details. De bol in het midden wordt omringd door kleine bolletjes. Daaromheen ligt het delicate fijne draadwerk. Er wordt ook wel gezegd dat de vorm is gebaseerd op de bloem met de Latijnse naam Astranti: ‘Zeeuws knoopje’. De collectie Zeeuwse knoop sieraden is uitgevoerd in zilver en bestaat uit een ring, kettingen en oorbellen.

 

Zeeuwse sieraden

Op deze pagina vind je moderne Zeeuwse sieraden, deze jewelry wordt door mij handgemaakt. Ik vind het belangrijk om veel aandacht te besteden aan het detail van de sieraden, want het detail maakt het sieraad écht uniek. In het assortiment vind je sieraden in het zilver. De Zeeuwse sieraden zijn afkomstig vanuit de traditionele klederdracht van de mensen uit de kustregio van Zeeland. Ze droegen deze sieraden op bijvoorbeeld de jas.

 

De geschiedenis van Zeeuwse sieraden

De geschiedenis van de Zeeuwse sieraden is lastig te achterhalen. Er gaan verschillende verhalen de ronde over wanneer ze tot stand zijn gekomen en door wie ze exact zijn ontworpen. Echter kan aangenomen worden dat de eerste Zeelandse knop tussen 1645 en 1700 gedragen werd door een dame afgebeeld door schilder Gerard ter Borch.

 

Voorheen werd gedacht dat de Zeeuwse knoop pas na 1700 werd geïntroduceerd in Nederland. Maar het schilderij waarop de dame afgebeeld staat is van ongeveer 1645, waardoor dus aangenomen kan worden dat deze sieraden ook al eerder werden geïntroduceerd en gedragen. Er zijn van deze jaren meerdere schilderijen en portretten gevonden van mensen met kledij waarop jewelry (waaronder de Zeeuwse knoop) geknoopt zaten.

 

Tijdens de tweede helft van de 17e eeuw, gedurende de Gouden Eeuw, werd het dragen van sieraden op kleding steeds populairder. Dit was vanzelfsprekend alleen weggelegd voor mensen die het zich konden veroorloven jewelry te kopen en te dragen, daar dit nog altijd een luxe was.

 

Waarom zijn deze sieraden naar Zeeland vernoemd?

De knop bestaat al voor meerdere eeuwen en werd vroeger door heel Nederland gedragen. De knop was toen, evenals in de Zeeuwse klederdracht, onderdeel van de lokale kledij. De knop werd dan ook door heel Nederland gemaakt. Maar na verloop van tijd werd de knop steeds minder populair in grote delen van Nederland. Hierdoor verdween dit als onderdeel van de lokale klederdracht.

 

Behalve bij de Zeeuwen. In Zeeland werd de knop nog altijd volop gedragen als onderdeel van de lokale klederdracht. Hierdoor gingen steeds meer knopen vanuit heel Nederland richting Zeeland, zodoende werd het na enige tijd de Zeeuwse knop genoemd. En hier komt natuurlijk ook de naam Zeeuwse sieraden vandaan. Deze sieraden werden dus deze typische sieraden (en Zeelandse knop) omdat de Zeeuwen de grootste afnemers waren.

 

Zeeuwse sieraden kopen

Als je Zeeuwse sieraden wilt kopen, ben je in mijn webwinkel aan het juiste adres. Kan je echter niet helemaal vinden waar je naar zoekt? Ik maak ook sieraden op maat, neem daarvoor gewoon even contact met me op. Dan kunnen we samen doornemen wat jij graag wilt. Alle bestellingen binnen Nederland worden vanaf 30 euro volledig gratis verzonden. 

 

Zeeuwse knop ring, oorbellen, knoopjes en ketting

Op deze pagina vind je onder meer Zeeuwse knop jewelry, ringen, oorbellen, knoopjes en kettingen. Alle sieraden zijn uitgevoerd in het zilver. Ben je benieuwd naar extra informatie over een specifiek sieraad? Of wil je graag advies op maat? Laat mij je adviseren.

 

Alle bestellingen worden binnen Nederland vanaf 30 euro gratis verzonden. Daaronder wordt er 1,95 euro berekend voor de verzending. Ik kan ook bestellingen verzenden naar het buitenland, daarvoor zijn wel vaste tarieven van toepassing.

 

Welke sieraden zijn allemaal bekend binnen de Zeeuwse, typische sieraden?

  • Ring
  • Oorbellen
  • Armband
  • Ketting
  • Oorstekers