Een prachtig traditioneel knoopje verwerkt in stijlvolle sieraden!
In deze collectie heb ik het Zeeuwse knoopje verwerkt tot mooie fijne sieraden. Het ontwerp van de Zeelandse knoop is fijntjes opgebouwd met prachtige details. De bol in het midden wordt omringd door kleine bolletjes. Daaromheen ligt het delicate fijne draadwerk. Er wordt ook wel gezegd dat de vorm is gebaseerd op de bloem met de Latijnse naam Astranti: ‘Zeeuws knoopje’. De collectie Zeeuwse knoop sieraden is uitgevoerd in zilver en bestaat uit een ring, kettingen en oorbellen.
Op deze pagina vind je moderne Zeeuwse sieraden. Ik vind het belangrijk om veel aandacht te besteden aan de fijne details van de sieraden, want deze details maken de sieraden écht uniek. De verfijnde zilveren Zeeuwse knopjes in combinatie met een mooi bijpassen ringetje met bolletjes zorgt dat er eenheid ontstaat in het ontwerp. Ook de toevoeging van kleine pareltjes geven een mooi extra detail aan de Zeeuwse sieraden. In het assortiment vind je voornamelijk sieraden in het zilver, daarnaast zijn enkele ontwerpen ook uitgevoerd in verguld zilver. De Zeeuwse sieraden zijn van origine afkomstig vanuit de traditionele klederdracht van de mensen uit de kustregio van Zeeland. Ze droegen deze sieraden op bijvoorbeeld de jas.
Aan het einde van de zeventiende eeuw ontstond het gebruik van de Zeeuwse knoop. Dit was in de tijd van Michiel De Ruyter. Eerst droegen de mannen de knopen op hun jas, hem of boord als 'keelknoop'. Pas later gingen de vrouwen de Zeeuwse knoop dragen als sieraad, bijvoorbeeld als mutsspeld of als broche. De knopen werden gemaakt van zilver of goud en waren destijds een statussymbool: hoe groter de knoop, hoe rijker en belangrijker de drager was.
Volgens de overlevering is de knoop gemodelleerd naar de bloem van de Astrantia of Sterrekruid, die in de volksmond tevens Zeeuws knoopje of knopje genoemd wordt. Het bloemmotief heeft echter haar oorsprong buiten Zeeland. De Astrantia is overigens geen inheemse soort in Nederland en het plantje heeft pas rond 1915 de bijnaam Zeeuws knopje gekregen.
Waarschijnlijk is de Zeeuwse knoop ooit uit Spanje en Portugal meegenomen door Sefardische Joden die op de vlucht waren omdat zij zich niet wilden bekeren tot het christendom. Ze vestigden zich vanaf 1492-1497 onder meer in Nederland. De Sefardim waren hier veelal werkzaam in de handel, waaronder de handel in goud en zilver. Ergens tussen 1500 en 1700 hebben zij de knopen met het bekende bloemmotief meegenomen. Naar dit voorbeeld werden sieraden vervaardigd door Nederlandse edelsmeden, omdat de joden zelf niet toegelaten werden tot de gilden. (Bron: Wikipedia)
De Zeeuwse knoop is gemaakt met filigrain techniek, draadwerk van zilver of goud waarmee de knopen worden opgebouwd. Het motief heeft een aantal typerende ‘spinnetjes’. Dit is een rozet van spiraaldraad met in het midden een gesoldeerd bolletje. Aanvankelijk leek dit op een spinnetje waarbij de acht draadjes van het rozet de pootjes vormden. Een knoop heeft een centraal, groter spinnetje dat geflankeerd wordt door circa acht tot veertien kleinere spinnetjes.
De knop bestaat al voor meerdere eeuwen en werd vroeger door heel Nederland gedragen. De knop was toen, evenals in de Zeeuwse klederdracht, onderdeel van de lokale kledij. De knop werd dan ook door heel Nederland gemaakt. Maar na verloop van tijd werd de knop steeds minder populair in grote delen van Nederland. Hierdoor verdween dit als onderdeel van de lokale klederdracht.
Behalve bij de Zeeuwen. In Zeeland werd de knop nog altijd volop gedragen als onderdeel van de lokale klederdracht. Hierdoor gingen steeds meer knopen vanuit heel Nederland richting Zeeland, zodoende werd het na enige tijd de Zeeuwse knop genoemd. En hier komt natuurlijk ook de naam Zeeuwse sieraden vandaan. Deze sieraden werden dus deze typische sieraden (en Zeelandse knop) omdat de Zeeuwen de grootste afnemers waren.
Als je Zeeuwse sieraden wilt kopen, ben je in mijn webwinkel aan het juiste adres. Op deze pagina vind je onder meer Zeeuwse knoop ringen, Zeeuwse knoop oorbellen, armbanden en kettingen. Alle sieraden zijn uitgevoerd in het zilver of verguld zilver.
Maatwerk sieraden
Kan je echter niet helemaal vinden waar je naar zoekt? Ik maak ook sieraden op maat, neem daarvoor gewoon even contact met me op. Dan kunnen we samen doornemen wat jij graag wilt.
Verzendkosten
Alle bestellingen binnen Nederland worden vanaf 30 euro volledig gratis verzonden. Daaronder wordt er 4,15 euro berekend voor de verzending. Ik kan ook bestellingen verzenden naar het buitenland, ik informeer je graag over welk tarief van toepassing is op jouw bestelling.
Volg mij op social media:
Corina Rietveld Jewelry, Westeind 6, 5245 NL Rosmalen